torsdag 19 december 2013

Kvällens middag

Ugnsbakad lax med en röra på creme fraiche, majonnäs, dill, citron & räkor. Serverat med ångkokt blomkål, broccoli & sparris


måndag 16 december 2013

Dagens frukost

Ett par matskedar grekisk yoghurt (10%) med en tsk ekologisk vanilj och massa riven kokos, toppat med frysta ekologiska hallon 


lördag 14 december 2013

Nybakat!

Ikväll har jag bakat fantastiskt goda valnötsbröd på bakmix från lchfbutiken.se


Dagens frukost

Grekisk yoghurt (10%) smaksatt med ett par tsk pepparkakskrydda & lite rostad nötmüsli blir en perfekt start på denna fina lördag! 


fredag 13 december 2013

Kvällens middag

Kvällens middag denna underbara fredag består av en härlig ryggbiff serverat med färsk grön sparris, champinjoner & gröna bönor frästa i smör & vitlök och en klick god bearnaisesås till. 

Mitt substitut för julmust

Loka med smak av Pepparkaka är helt fantastiskt för oss som tänker på vår vikt så här års! Självklart smakar det inte som julmust men för mig funkar det bra som substitut. Stort TACK Loka! 

 
Bilden är tagen från Spendrups.se

Problem med publicering..

Jag har haft lite problem med publiceringen av mina inlägg så nu ser det ut som att alla inläggen är skrivna och publicerade samma dag..så är det inte. Vet inte vad det beror på eller hur man ändrar det..

Hur strikt ska man vara egentligen?

Hur strikt man vill vara med sin kost är givetvis helt upp till var och en. För min egen del känner jag att jag är ganska strikt och måste vara det (till en början med iaf) då jag har så mycket övervikt.

Som regel brukar man säga att grönsaker som växer ovan jord är okej att äta när man går på lchf. Andra menar på att man bara ska äta gröna grönsaker, så tex tomat som är röd (och dessutom egentligen är en frukt och inte en grönsak) ska man skippa fast den växer ovan jord..
Lök däremot växer under jord men innehållet mycket kolhydrater. Andra menar också på att det är okej att äta morot. Jag tycker att man ska ta en funderare och komma överens med sig själv vad man tycker är okej.
Jag äter tomat, jag äter lök och jag äter morot. Inte dagligen och inte i stora mängder men någon gång i veckan äter jag det. Jag försöker sprida ut det så jag inte äter tomat, lök och morot på samma dag.
Ugnsbakade morötter med rosmarin och vitlök är fantastiskt gott! Samma gäller en tomat och mozzarellasallad. Och att laga mat utan lök kan jag helt enkelt inte! Det blir så smaklöst utan lök.

Här är definitionen av lchf och hur strikt man ska vara enligt alltomlchf.se Välj själv hur du vill lägga upp ditt intag av kolhydrater!
 

Strikt LCHF

Maximalt 2% av energiintaget ska komma från kolhydrater. Om man äter 2000 kcal om dagen innebär det att man maximalt kan äta 10 gram kolhydrater per dag.

Normal LCHF

Maximalt 5% av energiintaget ska komma från kolhydrater. Det motsvarar ungefär 25 gram kolhydrater om dagen

Liberal LCHF

Maximalt 10% av energiintaget ska komma från kolhydrater, vilket motsvarar ca 50 gram kolhydrater om dagen. Detta är den övre gränsen för LCHF.

Kolhydratreducerad kost

Maximalt 20% av energiintaget kommer från kolhydrater. Det innebär ca 100 gram kolhydrater per dag. Detta är inte LCHF, men är förmodligen en utmärkt kost för den som är frisk och motionerar.

Normalkost/Kolhydratbaserad kost

Om 30% av energiintaget eller mer kommer från kolhydrater är kosten kolhydratbaserad. Det innebär att man äter 150 gram kolhydrater eller mer per dag.

Vilken värld vill du leva i?


Dagens lunch

Dagens lunch: krämig äggröra med stekt bacon, avokado & körsbärstomat
 

Varför LCHF?

I ett tidigare inlägg skrev jag att jag provat en del olika dieter och det är helt enkelt på detta sätt jag kommit fram till att LCHF passar bäst för mig.
Jag tröttnade ganska snabbt på att räkna kalorier när jag var med i Viktväktarna, det var verkligen inte för mig. Detta betyder inte att jag ifrågasätter deras metod eller säger att Viktväktarna inte fungerar - absolut inte! Jag vet många som gått ner i vikt genom Viktväktarna och med tanke på antalet medlemar de har och har haft så är det uppenbart att deras program fungerar.

Vi är alla olika som människor och för mig kändes det inte speciellt motiverande att räkna kalorier. Jag säger inte att man inte kan laga god fettfri mat - det kan man säkert, men jag fick aldrig kläm på det. Att avstå från fett så mycket som möjligt gjorde istället att mitt sockersug tog över och jag lagade nyttig (enligt VV) mat men kunde ändå inte motstå något gott eller sött i tv-soffan senare på kvällen.
Med LCHF blir jag mätt längre och känner mig väldigt nöjd när jag ätit middag och känner väldigt sällan sötsug. Detta nöjer jag mig med även om det betyder att jag får ofta potatis, ris, pasta, läsk, godis osv.

En annan stor anledning att jag hade svårt att följa fettfria dieter är att jag har svårt för att inte äta naturliga produkter. Med detta menar jag exempelvis margarin istället för smör.
I de flesta VV's recept står det alltid att man ska använda margarin, typ 1 tsk vid stekning. Här är anledningen till att jag inte äter margarin. Läs och gör ditt eget val!





Välkommen till fabriken där man försöker få margarin att likna smör!

Här tillverkas svenskt Becel, Flora, Lätta och Milda-margarin. Inte så flott – Bilderna inifrån Unilevers fabrik i Helsingborg visar på en miljö som mer liknar ett kemiskt laboratorium än en matfabrik. Här är det margarin som har läckt ut på golvet.  

Förutom vatten så är den största ingrediensen i svenskt margarin och lättmargarin palmolja. För att kunna odla palmolja röjs det tusentals kvadratkilometer regnskog årligen, där både djurliv och växtliv får betala med sitt liv. När det skövlade området sedan kultiverats och dom odlade palmerna växt färdig skickas palmerna till ett raffinaderi där oljan genomgår kemiska processer, bland annat blekning. Man häller sedan över oljan i stora pråmar, som ofta fraktat andra kemikalier i samma behållare med undermålig rengöring däremellan. Vad har margarin och toalettstolar gemensamt? När den allt annat än trevliga sörjan sedan anländer till en margarinfabrik måste den genomgå en reningsprocess, för man önskar nämligen att få bort all otrevlig stank och smak ur oljan.

När man tar bort råvarornas naturliga egenskaper använder man natronlut (natriumhydroxid, samma ämne som finns i medel för rengöring av toalettstolar), fosforsyra eller citronsyra samt blekmedel (bentonitlera som regenereras med svavelsyra). Sedan använder man aceton för att skilja det fleromättade fettet från det mättade fettet. För att få margarinet att likna smör, måste man omestra fettmassan så den blir mindre klumpig. Detta görs genom att tillsätta en frätande lösning som heter natriummetylat. Enligt livsmedelsverket blir metanol (träsprit) ett av de ämnen som skapas i den så kallade omestringen, men inte tillräckligt stora mängder för att de ska tycka att det är alarmerande.

Gunnar Lindgren, som är en av Sveriges största experter på margarinframställning om omestringsprocessen säger så här: ”Detta är en av de mest riskabla kemikalier jag stött på och borde aldrig få förekomma i livsmedelssammanhang. Enligt en beskrivning rör sig hela fettmassan under reaktionen och svarta stråk bildas som i en science-fiction film. Efter processen inaktiveras natriummetylatet och resultatet är så sotigt att det måste blekas (igen).”

Finns det bensin i margarinet? När Livsmedelsverket för ett antal år sedan analyserade margarinerna ”Milda” och ”Becél” fanns betydande mängder bensin i dessa livsmedel. Dessförinnan hade tillverkaren Unilever kategoriskt förnekat att bensin fanns med i tillverkningsprocessen. Man använder sig nämligen av en extraktionsbensin i många av de vegetabiliska oljorna som tillsätts i margarin. Även i sojalecitinet som är en av ingredienserna i margarinet behövs extraktionsbensin för att kunna utvinna lecitinet. Det är extremt svårt att göra sig av med bensinen när den väl är med i margarinet så gränsvärdena för vad som är tillåtet har medvetet höjts rejält av ansvariga statliga verk. Så enligt Livsmedelsverket är det tydligen helt okej för oss att äta cancerogent och allergiframkallande bensin utan att vi vet om det. Inte nog med det, alla barn i förskolor och skolor ”tvingas” äta det då de anser att margarin är nyttigare än smör.

Man tillsätter färgämnen och mängder av aromämnen för att få den kemiska sörjan att mer likna det naturliga smöret. En väldigt lång kemisk process. Man går verkligen över ån efter vattnet.
Gunnar Lindgren: ”Problemet med margarintillverkning är att man försöker imitera ett annat livsmedel – smör. Om man försöker göra ett margarin på ett naturligt sätt av exempelvis olivolja skulle det bli gröngrått, lukta och smaka oliver, samt bli flytande. Skulle man använda naturlig rapsolja skulle det på samma sätt bli gulaktigt, lukta och smaka raps och vara flytande. Vill vi ha ett fast margarin måste vi använda något fast vegetabiliskt – fett exempelvis, kokosfett eller palmolja, men detta skulle smaka och lukta kokos/palmolja och ha en mer skokrämsliknande konsistens. Slutligen skall jag beröra vad jag anser var det sämsta med margarin. Eftersom man så grundligt utplånar de ursprungliga råvarornas identitet kan man inte påstå att margarin innehåller rapsolja. Kvar finns näringsmässigt ”döda” fettmolekyler utan identitet – ungefär som i symaskinsolja. En analys av ett margarin kan därför knappast ange vilken råvara den är gjord av.”

Forskaren Renaud 1989 visat att bildning av blodproppar ökar hos råttor när man omestrar palmolja. Forskaren Innis 1996 visade att smågrisar får förändrad lungfunktion och Elwood 1991 visade ökad risk för hjärtinfarkt hos människan. Läs mer på Gunnar Lindgrens hemsida.

Barnen på skolorna får margarin och lättmjölk istället för dom riktiga varorna. Klara som går i femman tyckte inte om lunchen igår. Men du drack väl mjölk och åt smörgås inflikade jag som vill att hon ska äta. Näe, dricker inte den där äckliga gröna mjölken. Det smakar konstigt, sa hon indignerat. Hon har berättat hur det går till en dag i veckan när barnen får Bregott. En dag i veckan får dom Bregott! Då köar barnen. Barn känner att dom behöver riktigt fett. Annras blir dom inte mätta? Hur svårt ska det vara för Livsmedelsverket att förstå? Och hur långt tid ska det ta att förstå att det här med mättat fett inte är farligt. Att det inte är fettet som är orsak till blodproppar. Fettskräcken och kolesterolmyten är stark! Det som gör att det bildas en propp i kärlet är en inflammation initialt. Sen kloggar det igen och proppen bildas. Märk väl: De som kommer in med hotande hjärtinfarkt har alla för lågt kolesterol i blodet. Läs mer i docent Uffe Ravnskogs bok Kolesterolmyten.

Nästa gång du ser reklamen Om du tänker på ditt hjärta – Ät Becél så gå inte på bluffen! Vill du hålla dig frisk och inte äta bensin, aceton och andra processkemikalier bör du nog sluta med margarin och gå direkt på orginalet: Smöret!

Källa: http://parnassen.wordpress.com/2013/11/14/symaskinsolja-bensin-i-margarin-bluffen-med-becel-at-naturligt-smor/

Varför anonym..?

Jag har valt att vara anonym på så sett att jag inte vill uppge mitt namn eller med bild. Anledningen till detta är att jag helt enkelt inte är redo för att visa mig för världen och säga "Hej! Här är jag, jag väger över 120 kg!"
Skäms jag? Ja, det gör jag faktiskt. Jag skäms över att jag låtit det gå så långt att jag inte längre trivs med mig själv. Jag skäms över att jag måste köpa byxor i storlek 48-50. Jag skäms över att jag varit så fruktansvärt lat att jag inte gjort något åt detta tidigare. Jag skäms över att min självkänsla är så otrolig låg. Jag skäms över att jag nu känner mig väldigt osäker i nya miljöer eller bland nya människor.
Det är mycket möjligt att jag kommer uppge vem jag är vid senare tillfälle - det hoppas jag! Det är ett av mina mål med denna bloggen. Att förändra, förbättra och bygga upp mitt självförtroende så att jag vågar säga "Hej! Här är jag, jag mår bra och trivs med mig själv!"  Det kommer, men jag är inte där nu.
Dock är jag ganska övertygad över att jag kan motivera och inspirera andra människor utan att visa mitt ansikte. Håller du inte med är det helt okej att du inte läser min blogg..

Och så var det det här med motivationen..

När motivationen är på noll (eller minus tio!) vad ska man göra då.. HUR hittar man ork att ta sig själv i kragen? Här är några av mina tips, hoppas du hittar något som passar dig!
 
  • Omge dig med positiva och inspirerande människor! Detta kanske låter hårt men ibland kan det vara dags att se över vilka människor man har runt om kring sig. Du får inte låta andras negativitet smitta av sig på dig - det behöver inte du nu! Det kan vara så enkelt som att rensa lite bland sina vänner på Facebook. Har du någon som skriver väldigt negativa och klagar ofta i sina statusar? Plocka bort/dölj den personen. Om du har en arbetskamrat som är väldigt negativ och klagar hela tiden, försök undvika denna personen och hitta någon som lyfter upp dig istället för att dra ner dig. Energitjuvar - NEJ TACK! Tänk själv över vad du säger eller skriver och sprid inte heller negativitet. Om du har en dålig dag så blir det inte bättre av att inte dra ner dina kollegor / fb vänner i detta, det löser absolut ingenting - snarare resulterar det i att fler människor mår dåligt/känner sig nere och du mår ju inte bättre för det?! Jag brukar säga "Har man inget snällt eller positiv att säga så kan man lika bra hålla tyst!" Självklart kan det vara bra att prata av sig och få gnälla ibland, tror det ligger i vår natur. Men man kan göra det på ett sätt där man inte drar ner andra människor. Tex kan man gå och prata med någon utomstående eller skriva dagbok. Eller en klagobok. Detta har jag gjort. Där skriver man av sig och klagar, skäller, gnäller, spottar och fräser hur mycket man vill. Att skriva är också ett sätt att "lätta på trycket" bara det att man skriver istället för att prata. I min klagobok skrev jag inte för någon. Det var inte meningen att någon skulle läsa den. Jag behövde bara få ur mig det som tyngde ner mig. Jag gick aldrig tillbaka och läste det jag skrivit. När jag skrivit klart kändes det bättre, jag hade fått klaga och gnälla av mig utan att tynga ner någon annan.  

  • Boka och gå på en föreläsning som inspirerar dig! Jag gjorde detta för ett tag sedan. Föreläsaren var Mia Törnblom som är känd för sina fantastiska föreläsningar om självkänsla och självförtroende. Givetvis finns det även många andra bra inspiratörer och föreläsare*, bara söka på nätet efter en föreläsning som passar dig. Av egen erfarenhet rekommenderar jag Mia Törnblom då jag verkligen kände mig full av energi och inspiration efter föreläsningen. För er som inte känner till henne så beskriver Mia sig såhär på sin hemsida*:  "För tretton år sedan höll jag min första föreläsning om vikten av att ha en god självkänsla. Att föreläsa är bland det roligaste jag vet. Sedan dess har jag skrivit fem böcker och hållit hundratals kurser, föreläsningar och utbildningar i ämnet personlig utveckling.
    För mig är det självklart att personlig utveckling ska vara kul. Därför är mina föreläsningar ofta fyllda av skratt och många igenkännande aha-upplevelser. Självklart skräddarsyr jag föreläsningen efter önskemål och behov.
    Mitt mål är att ge mod och inspiration och samtidigt visa att all förändring är möjlig. Det går på ett enkelt sätt att träna upp självkänsla, självkänsla är precis som fysisk kondition en färskvara. Jag visar på ett enkelt sätt hur våra tankemönster och omedvetna reaktioner påverkar hur vi mår, det vi gör och det vi uppnår - och vad vi kan göra för att förändra det."

  • Om du är person som älskar att grotta ner dig i en bok och läsa så finns det massor av böcker som handlar om motivation! Jag gjorde en enkel sökning på bokus.com* och hittade massor! Det enda du behöver veta är vad du vill ha motivation till är det att börja träna, börja äta rätt, motivation till att arbeta? Det finns massor att välja på!

  • Fyll din kalender med saker att se fram emot! Då verkar dagarna och veckorna inte så långa och enformiga. Det kan vara en middag med goda vänner, ett biobesök med din käresta, en resa - precis vad som helst! Jag mår bra av att ha roliga saker att se fram emot, även om det är en månad eller två fram i tiden så gör längtan att jag fylls med positiv energi!

  • Se över din arbetssituation. Jobbet spelar stor roll! Där spenderar vi ca 8 timmar av vår dag, 5 dagar i veckan. Detta är väldigt stor del av ditt liv och därför är det A och O att trivas med sitt arbete. Nu rekommenderar jag inte alla läsare att gå och säga upp sig! Men det finns andra lösningar som kan göra att man trivs bättre på sitt jobb. När jag slutade inom restaurangbranschen och började jobba som kontorsreceptionist vantrivdes jag fruktansvärt mycket. Att mer eller mindre sitta still på en stol framför en dator och inte träffa speciellt mycket folk var inte min grej! Jag är väldigt social och de få besökarna som kom till kontoret var inte där för att träffa mig utan hade möte bokat med någon annan där och mitt jobb var bara att hälsa besökaren välkommen, visa in hen till mötesrummet, servera kaffe och tillkalla personen de skulle ha möte med. Då skaffade jag ett extra jobb på helgen inom min gamla, väldigt sociala bransch - restaurangbranschen! Jag jobbade extra som servitris på helgen på ett ställe där jag verkligen trivdes jättebra, både med kollegor och gäster. Detta gav mig massor med energi och gjorde att jag klarade av mitt vanliga jobb i veckorna bättre. Självklart har inte alla möjligheten att arbeta 6-7 dagar i veckan - men det är ett alternativ som jag rekommenderar för de som har möjligheten! Finns inte möjligheten är alternativet att exempelvis studera en intressant kurs på kvällstid/distans. Detta gör jag för tillfället parallellt med min mammaledighet. Detta ger mig väldigt mycket positiv energi! Jag får fokusera på något annat ett par timmar i veckan och vara Personen: JAG istället för bara Personen: Mamma. Dock vill jag påpeka att det är viktigt att inte ta sig vatten över huvudet och ta på sig för mycket saker - du ska hinna med att varva ner och må bra också!

  • Skaffa dig en hobby som du brinner för och ger dig energi! Det kan vara allt från att gjuta betongkrukor, sticka strumpor, binda blomsterbuketter, lär dig dansa salsa, gå en matlagningskurs. Medborgarskolan erbjuder massor med olika kurser!*   Det kan självklart även vara din familj och/eller dina vänner. Om familjen är det absolut bästa du vet, spendera så mycket tid du kan med familjen. Hitta på roliga saker tillsammans, gå på skogspromenader, spela spel, titta på film, åk till badhuset - vad som helst!


För tillfället hittar jag min motivation genom att skriva denna bloggen. Jag älskar att, genom mina egna erfarenheter, hjälpa andra människor. Dessutom älskar jag att skriva. De positiva kommentarer jag får i respons är som en fantastisk bonus!
         
* Fler svenska föreläsare inom motivation: http://www.svenskaforelasare.se/browse?cat=19  
* Mia Törnbloms hemsida: http://www.mtgruppen.com/privat
* Böcker om motivation på Bokus: http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=motivation
* Medborgarskolans kursutbud: http://www.medborgarskolan.se/Sok/?id=7&epslanguage=sv

Presentation

Så länge jag kan minnas har jag varit överviktig. Jag minns hur jag i 7-8 års åldern insåg på gymnastiken i skolan att mina lår var mycket bredare och större än alla andra tjejers i klassen. Sen det ögonblicket har jag varit väldigt medveten om hur jag ser ut. Medveten, men ändå låtit det gå så långt att jag nu kämpar med en övervikt på ca 40 kg. Konstigt va? Hur kan man låta detta hända? Ja..det undrar jag med och hade jag haft svaren så hade jag förmodligen inte varit i denna situationen.
Jag hade inte vägt mig på 10 år när jag för ca 6 månader sen ställde mig på vågen och såg sanningen i vitögat. Jag var givetvis medveten om att jag var överviktig men att vågen skulle visa 125 kg kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig. Snacka om en käftsmäll till uppvaknande!
Det fanns en period i mitt liv, för ca 6-7 år sen då jag faktiskt kände mig ganska nöjd med min kropp. Så nöjd JAG kunde bli. Jag vägde inte mig då heller. Har aldrig varit ett fan av att stirra mig blind på vågen och siffror. För mig handlar det om att må bra, tycka om mig själv, känna mig bekväm i min egen kropp och ha självförtroende. Det handlar inte om att vara smal, ha storlek XS i kläder eller väga en idealvikt bestämd av någon annan.

Jag har provat de flesta metoder och dieter; GI, Pulverdiet, barnmatsdieten, Viktväktarna, till och med Danske Rikshospitalets diet (desperat JA! och inget jag på något sätt rekommenderar!). Ingen av ovanstående var rätt för mig och jag började då läsa om LCHF. Först var jag väldigt anti då jag inte kände att jag var villig att skippa ris, pasta, potatis etc. För mig som precis gått på Viktväktarna var detta ett big no,no! Snacka om hel omvändning, räkna kalorier som en galning på VV för att sedan börja med LCHF och då fullständigt strunta i fetthalten (desto fetare desto bättre!) och skippa potatis, som man nääästan får äta hur mycket som helst av på VV.
Jag insåg dock att jag måste kompromissa någonstans till att börja med när jag har så här mycket övervikt.

Anledningen till att LCHF passar mig är för att jag förespråkar naturliga produkter, undviker tillsattser och E-ämnen så mycket jag kan, vilket är väldigt svårt om man bara får/ska äta light-produkter. Det finns en del saker som är helt okej att äta/dricka när man går på VV som tex CocaCola Zero. Det är noll propoint i deras program. Detta tycker jag sänder ut helt fel signaler. Noll propoint, då kan jag hälla i mig hur mycket som helst av detta..? Ja, rent "poängmässigt" kan du ju det. Men om du tänker efter, hur hälsosamt är det egentligen..? Vad finns i CocaCola Zero istället för socker..? Den kanske innehåller noll kalorier men det är låååångt ifrån hälsosamt!


Det finns många anledningar till min övervikt. Jag hade tidigare ett väldigt aktivt arbete där jag hela tiden var på benen och rörde mig. Nu sitter jag på kontor. Vilket har resulterat i att den enda "vardagsmotionen" jag fick försvann. Jag blev sambo med en, mer eller mindre, träningsnarkoman. Vi åt mycket gott och alla känner nog till de så kallade "sambokilona". Problemet var att han kunde äta hur mycket som helst (inte riktigt men nästan) för han gick till gymmet 6 dagar i veckan och förbrände sitt medan jag som hatar gym satt hemma i soffan och svällde. Jag har varit gravid och fått barn och under graviditeten struntade jag fullständigt i vad jag stoppade i mig, "det tar jag hand om sen" tänkte jag hela tiden. Det gjorde jag inte. Det är helt fantastiskt och underbart att bli och vara mamma. Men för mig påverkar detta min vikt väldigt mycket. Jag har svårt att få in fasta rutiner med mat när jag går hemma. Jag är väldigt dålig på att äta, jag är så fokuserad på att ge min bebis mat att jag glömmer mig själv. Det blir mycket småätande när jag får en sekund över. På eftermiddagarna vid 15-16 tiden kan jag känna mig jättehungrig och då komma på att jag faktiskt inte ätit något vettigt på hela dagen. Då känner jag samtidigt att det inte är lönt att äta något eftersom min man snart kommer hem från sitt jobb och vi då ändå ska äta middag. En annan nackdel är alla dessa mammaträffar, vilket givetvis är helt fantastiskt och jättekul då man får träffa nya människor, vara lite social och lära känna människor med bebisar i samma ålder, är att det också  är väldigt mycket fikande! Bullar och kakor bjuds hejvilt och har man så dålig karaktär som jag har så är det väldigt svårt att motstå. Speciellt om man då kommer på att man är hungrig för man inte har ätit något innan man gick till mammaträffen..

Dock vill jag pointera att den  allra största anledingen till min övervikt är JAG SJÄLV. Sjukt jobbigt att erkänna men så är det. Alla de ovanstående anledningarna hade inte spelat någon som helst roll om jag inte hade varit så fruktansvärt LAT och faktiskt gjort något åt det tidigare. Det är inte så att jag vaknade upp en dag och hade svällt 40 kg över en natt. Detta har hänt under de senaste 6 åren. I 6 år har jag bara låtit min hälsa fallera och vikt stiga vilket har lett till den personen jag är idag: latare, tjockare, ohälsosamma, deprimerade och mer uppgiven än någonsin.

MEN det är fan aldrig för sent att göra något! Det har kanske tagit mig 6 år att vakna upp och inse att jag inte kan, framför allt inte vill, fortsätta leva så här. Jag mår inte bra, varken fysiskt (ont i knän och rygg, dålig kondition etc) eller psykiskt (deprimerad, dåligt självförtroende etc).
Det har tagit mig 6 år att inse att jag själv har satt mig i denna situationen - det är bara jag som kan göra något åt den!
Nu kör vi!!